Ma 2021. 12. 07., kedd, Ambrus napja van. Holnap Mária napja lesz.
NAVA kereső:

 

 

<

2021. December

>

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

 

 

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

Templomok, szent építmények

Szent László király plébániatemplom

Zalalövő

1925-ben a meglehetősen leromlott állapotú régi templo-mot lebontották.
A jelenlegi plébánia templom 1924-27-ig épült Metzner József tervei szerint. 
Az új templomot Szent László király tiszteletére szentelték fel. Búcsúja napja június 27., szentségimádási napja pedig december 25. 

 

A régi templom festett oltárképe Keresztelő Szent János fejvételét mutatja be. A szentélyt három üvegablak díszíti, amelyek a templom védőszentjét, Szent László királyt, Szent Erzsébetet és Szent Margitot ábrázolják. 

 

 

 

 

 

A templom tornyában négy harang található, közülük a legnagyobb a Szent László harang.

A képen a plébániaház előtte egy Pléh Krisztussal, melyet a város roma lakossága emelt 1997-ben a Zalaegerszegi Falumúzeumban lévő göcseji kereszt alapján. Ilyen volt például a szilvágyi (Zalabaksa és Becsvölgye közti település) Pléh Krisztus.

 

 

 

 

 

 


Mindenszentek templom

Zalamindszent

1253-ban említenek ugyan egy Mindszentet templommal a Zala folyó mellett, a Csama nevű szigete, Rajk Márk comes birtokaként, de ez valószínűleg Gétye határában feküdt. A mai Mindszent határában Herbartfölde feküdt, majd a 15. században Szentivánnak nevezett falu Szent János tiszteletére emelt templommal. A falu és a templom azonban hamar elpusztult.

A templom plébánosaként 1550-ben és 1554-ben a pápai tizedjegyzékekben Ambrust említik. A török időben ez a templom a faluvel együtt elpusztult. A templomot romjaiból 1743 körül építették újjá. Az 1777-es Canonica Visitatióból tudjuk, hogy boltozatos szentéllyel, lapos famennyezetes hajóval, szalmával fedve mintegy 200 fő befogadó képességű. Egy oltár van benne. tornya viszont nincs.
Az 1801-ben tartott Canonica Visitatio hasonló módon írja lea templomot:: "Régi falazott templom boltozatos szentéllyel, lapos famennyezetes hajóval, szalmával fedve, tégla padozattal. Kriptája nincs. A fából készült kórusa régi. Tornya nincs, az ajtó előtt találunk egy haranglábat, egyetlen haranggal, 200 fontos, Graz-ból hozták ide és itt áldották meg. Temető van a templom mellett, körülkerítve és megáldva. Egy kereszt áll itt a szenvedő Krisztus festett képével, s a fájdalmas Szűz Máriával. A hívek állíttatták és nekik kell fenntartaniok is". A templom építtetője valamelyik kis- vagy középnemes család lehetett.

 

 

 A salomvári egyház fíliájaként működő templom 1743 körüli barokk újjáépítéskor épült a mai szentély, a birtokos Nádasdy vagy az Irsay és Potyondi család anyagi támogatásával. Ekkor kerülhetett a templomba a ma is meglévő barokk oltár, Mindenszenteket ábrázoló értékes képével. Az oltár csavart oszlopos formája, párkánytagolása, későreneszánsz-korabarokk stílusú. Feltehetőleg a XVII. század végén vagy a XVIII. század elején készült. 1820-ban építették a későbarokk formájú tornyot, és a templom tetejét cseréppel fedték be.

A templomot 1972-ben ásatással és falkutatással vizsgálták, majd helyreállították. Ekkor találták meg a régi román kapu szárkövét és oszlopfőjét.
Ma műemlék épület.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oltártérben két középkori kődísz is látható. Az egyik a román-kori templom egyik kapuszártöve, a másik, valószínűleg oroszlánt ábrázoló, román-kori oszlopfő..

Védőszent: Mindenszentek;

Búcsú napja: november 1.; Szentségimádási nap: március 12.; Cím: H-8999 Zalalövő, Petőfi S. u. 100.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Szent László király plébánia honlapja; műemlékem.hu; Németh József: Zala megye műemlékei. Zalaegerszeg, 1977. 98.oldal


Szent Anna iskolakápolna

Budafa

Iskolából alakítottak ki Szent Anna tiszteletére.Védőszent: Szent Anna; Búcsú napja: július utolsó vasárnapja. Forrás: Szent László király plébánia honlapja;


Szent Anna templom

Zalapataka

A templomot a szalapatakai Nagy család és több nemes hozzájárulásával építették. Az építést Nagy György kúriai bíró kezdte meg 1747-ben és özvegye Luda Anna Zsófia fejezte be 1749-ben. A tornyot Nagy Mihály, Zala Vármegye alispánja építtette.
Az 1801-ben tartott visitatio canonica a következőket írja a templomról: A templom hosszúkás formájú, boltozatos, téglából épült, fazsindellyel fedve. Szent Anna tiszteletére készített főoltár mellett két mellékoltára is van, az egyik a Szent Kereszt, a másik Szent Flórián tiszteletére. Kórusa van fából, orgona nélkül. Három harangja van, a legnagyobb 300 fontos, ezt Nagy György saját pénzén vette, a második 200 fontos, Nagy Péter özvegye ajándékozta, a harmadik 150 font súlyú, ezt a falu lakói szerezték be. A templom alatt a Nagy család sírboltja van."
A XIX. század második felében renoválták és orgonát építettek a kórusra. 1908-ban ismét felújították, cseréppel fedték be és befalazták a sírbolt bejáratát. Az I. világháborúban a harangokat elvitték és beolvasztották. A jelenlegi harangokat 1935-ben készíttették Sopronban Pataka község lakói. A műemléktemplomot 1994-ben belül, majd kívül restaurálták.

Védőszent: Szent Anna; Búcsú napja: július utolsó vasárnapja; Szentségimádási nap: július 22., Zalalövő, Kossuth L. u. 62.

 

 

 

 


Megosztás:    


Írja meg véleményét!
Név: *
E-mail: *
Weboldal:
Vélemény: